Бизнесмен пести от осигуровки, съди НАП
Бизнесмен пести от осигуровки, съди НАП / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Благоевградският бизнесмен Илия Ризов, води дело срещу Националната агенция за приходите. Пред магистрата Калина Иванова Ризов настоява да бъде обявено за незаконосъобразно наказателно постановление и глоба от 500 лева за невнесени в срок осигуровки на 80 работници във фирмата му "Прима ФР" ЕООД.

По време на извършена данъчна ревизия на 10 септември миналата година инспекторите установили, че Ризов не е извършил плащания към фонд Държавно обществено осигуряване за месец февруари. Бизнесменът заплатил сумата, но едва на 27 април. Въпреки този факт от НАП-Благоевград издали наказателно постановление, съобщиха от Районния съд.

По време на резивизията данъчните се натъкнали и на друго аналогично нарушение във фирма "Прима ФР". Управителят е спестил от осигуровки за месеците май, юни и юли, възлизащи на общо 23 789 лева. По делото на Ризов срещу НАП са приложени справки, че към ревизирания период сумите за фонд ДОО не са погасени в пълния им размер.

Неотдавна финансови претенции към друго дружество на Илия Ризов-"Прима инвест БГ", предяви търговецът от Симитли Димитър Кръстев. Той предоставил дървени трупи за обект в местността "Бодрост", но Ризов отложил плащането по две фактури от 2008 година, които са на стойност 22 380 лева.

"Прима инвест БГ", бе замесена преди време в скандал с новия лифт в курорта "Бодрост" край Благоевград. Преди официалното откриване на съоръжението през есента на 2008 година, в кабинковия лифт на 30 метра височина, за близо час, аварийно заседна бившият министър-председател и лидер на БСП Сергей Станишев.

Предприемачът Илия Ризов е мъж на благоевградския прокурор Евгения Стоянова.