/ ThinkStock/Getty Images
Дългогодишен е проблемът с безстопанствените животни, които обикалят около главния път за Банско и Разлог, съобщава БНТ. Става дума за десетки коне и крави, поне около 50, според зрители, които ни сигнализираха.

Глобиха млада жена, ранена в катастрофа с глиган на магистралата

Някои от тях са заградени с електропастири, други се движат свободно, но е факт, че животните често се озовават на пътя и изненадват нищо неподозиращите шофьори.

Миналата седмица имаше извънредна среща, на която се събраха Общината в Разлог, полицията и Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера имаше и общинска сесия, на която темата беше продължена.

"Генералният проблем е с животните, които не са чипирани и свободно пуснатите, които не са регламентирани. Особено в този сезон, защото и животните имат биологични нужди. Самите животни отиват към пътя и ползват солта, с която фирмите осоляват пътищата", каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Младен Маринов призова за повече толерантност на пътя

"Това затруднява нашата работа. Има произшествия, които са факт, но и много предотвратени
. Това е резултат от съвместна работа. Сменили сме графикът на нашите дежурни, имаме добра координация с полицията. Този път минава близо до много голямо пасище на територията на Община Разлог и съответно това също предизвиква този дискомфорт", допълни кметът Красимир Герчев..

След като бъдат заловени животните, се налагат глоби. В крайния случай, когато не бъдат установени собствениците, биват уведомени ОД БАБХ и може да се премине към евтаназиране.

Кметът обобщи, че другото, което ще предприеме, е стопаните, които ползват общински пасища, в клаузите в договора ще бъде описано, че при установяване на нарушение, те ще бъдат прекратени.

Тежка катастрофа с глиган на АМ "Тракия"? (ВИДЕО)


Гергана Урданска претърпява катастрофа миналата година, след като крава излиза на пътя. "Бях спряла и тъкмо набирах 50 км/ч. Но цялата кола беше с щети. Тя се прехвърли през колата", каза потърпевшата..

"Ако карах със 100 км/ч, не знам какво щеше да стане. Голям стрес беше. Съставиха акт на собственика на кравите и това беше. Винаги се страхувам да пътувам по този път, защото излизат много", допълни още Гергана Урданска.

"Актовете, съставени на нарушители, са 35. Глобите са събрани, но трябва много превантивна работа", добави кметът на Разлог.
БНТ