20-ина родители излязоха на протест в Благоевград
20-ина родители излязоха на протест в Благоевград / Дарик - Благоевград, Добряна Христова

Около 20-тина майки се включиха в националния протест на родителите, чрез който настояват за по-високи детски надбавки и майчинство през втората година от отглеждането на детето в Благоевград.

Протестът се проведе пред сградата на общинска администрация в областния център, където да изкажат недоволството си от сегашните условия дойдоха и неколцина бащи.

"Тези 240 лева, стигат единствено за памперси и храна, много рядко си позволяваме да купим и по някоя дрешка, а всички знаем колко бързо ги израстват те", категорична бе Надя, майка на 7-месечния Йоан.

В тази връзка протестиращите споделиха, че често вземат дрехи от свои роднини и приятелки с по-големи деца.

"Да, доизносваме дрешки, които ни дават близки хора, не се срамуваме от това, но и не смятаме, че е нормално да го правим, защото се налага, а не защото така сме преценили", споделиха още присъстващите родители.

Сред исканията на протестиращите са обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. с минималната работна заплата за страната, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството, семейно подоходно облагане, както и облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18-годишна възраст.

Интересът към протеста бе определен като слаб от самите родители, дошли пред сградата на общинска администрация. Част от участниците в него отдадоха факта на това, че 12.00 часа, когато бе началният час на събиране, е време, в което много от родителите взимат храна от млечните кухни, други пък заявиха, че подобни действия или по-скоро бездействия са в манталитета на българина.