/ ThinkStock/Getty Images
"Белите" хакери трябва „да влязат в обувките“ на "черните", злонамерените хакери, но да действат съобразно законодателството в региона, в който оперират. Тези напътствия по киберсигурност получиха ученици от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян, участвайки в HackShop, организиран от InForceAcademy.  Академията провежда поредица от информационни срещи и събития, представяйки втория етап от курсове за обучение по информационни технологии.  

Под ръководството на експерти по киберсигурност, участващите в HackShop ученици се справят с поставената задача да „хакнат“ определен обект.  Упражнението по информационна сигурност спазва задължителното изискване за предварително съгласие от страна на обекта на хакерската атака. 

Ролята на "белите" хакери е именно да търсят проблеми в сигурността на дадена система и прониквайки в нея да покажат пропуските. "Белите" хакери трябва да  балансират, да стъпват по доста тънък лед, разбирайки начина на мислене и действайки до определена степен с тактиките и техниките на злонамерените хакери, обяснява Асен Кехайов, експерт по киберсигурност с международен опит и съосновател на InForceAcademy.  Според него с подобни инициативи като HackShop се цели да се привлекат повече млади хора за професионално и образователно развитие в областта на киберсигурността.  

Колкото до реалните пробиви, извършени от "черни" хакери, които засягат както държавни институции, така и частни компании, Асен Кехайов смята, че хакерските атаки от друга страна помагат да се подобри процесът, да станем по-отговорни към съхранението, споделянето и обмена на информация. През пандемичните години всички буквално живееха на компютъра, телефона и таблета,  което отвори доста врати за злонамерените хакери, според Кехайов. Той допълва, че колкото повече се разширява зоната, в която могат да действат черните хакери, толкова повече възможности те виждат за монетизиране на своите атаки. 

InForceAcademy  е основана от предимно младежки екип, опитващ се да задържи в Смолян дигиталните таланти на региона. В Смолян има уникален потенциал, с много високо ниво на образование,  морални ценности и много неща, които са загубени в големите градове, но тези млади таланти „изтичат“ след завършване на средно образование, тъй като нямат поле за развитие и изява,  твърди Кехайов.

Според него  InForceAcademy олицетворява екипната работа, обединяването на изключително добри професионалисти с кауза и идея, без първоначалната мисъл да е печалба. В първата година от дейността на академията, лектори и преподаватели се включват в дейността безвъзмездно, а първият етап от курсовете за обучения бяха безплатни за курсистите. 
 
БТА