/ iStock
Момчиловци, известно в Китай като село на дълголетници и емблема на българското мляко, очаква хиляди гости
Момчиловци, известно в Китай като село на дълголетници и емблема на българското мляко, очаква хиляди гости за Фестивала на киселото мляко от 1 до 3 септември.

Традиционният празник се завръща след тригодишно прекъсване по време на пандемията.Това съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. В програмата на фестивала са включени изложения на млечни продукти и занаятчийски изделия, представяне на родопската кухня, конкурс за красота „Мис Родопи“.

Откриха Панаира на киселото мляко в Разград (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Събитието се организира с финансиране от китайските партньори, разпространяващи в азиатската държава млечни продукти с марка „Момчиловци“. Най-добрите млекопроизводители от страната ще участват с щандове на изложението", заяви още кметът.

Гостите на празника ще видят ръчно избиване на масло от мляко от Момчиловци и ще имат възможност да се включат в състезание по надпиване с бърканица. Кулинарни демонстрации ще покажат приготвянето на традиционни родопски ястия. Изпълнения на родопски състави от Момчиловци и концерт на Теди Кацарова са предвидени през трите фестивални дни. 

Китайски гости от млечната компания „Брайт Деъри“, инфлуенсъри от милиардната държава, представители на Китайския културен център в София ще пристигнат за шестото издание на празника.

По време на Фестивала на киселото мляко ще бъдат връчени сертификатите на завършилите летния курс по китайски език в Момчиловци. Езиковото обучение се провежда с партньорството на Институт Конфуций-София.

Родопското село е представено в рекламни кампании и филми в Китай като място на дълголетие, а киселото мляко се лансира като основен продукт в рецептите за здравословен начин на живот. 
Христина Георгиева, БТА