Влиянието на българското кисело мляко върху организма е огромно. То е източник на висококачествен белтък, съдържа витамини, подпомага подмладяването и забавя стареенето.
Какво му е специалното на българското кисело мляко?
Консумирането на кисело мляко забавя стареенето на организма. Микроорганизмите в киселото мляко взаимодействат с чревната флора в стомаха, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. Това откритие е било направено още през 1908 година от руския учен – носител на Нобелова награда, Иля Мечников. Той сравнил данните за продължителността на живота в 36 страни и открил, че българите живеят най-дълго. Мечников свързал този факт с редовната консумация на кисело мляко.
Профилактичното действие на киселото мляко за предотвратяване на развитието на някои видове тумори е доказано при различни научни изследвания.
Лечебният му ефект при стомашни проблеми е бил открит още през 16-ти век, когато според историците този познат само в нашите земи продукт е бил пренесен в Западна Европа. В книгата на проф. Христо Чомаков “Българското кисело мляко – здраве и дълголетие" се разказва как един лечител успял да излекува постоянните стомашни оплаквания на френския крал Франсоа Първи като включил в диетата му кисело мляко.
Прясното мляко и млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека. Те са незаменим източник на висококачествен белтък, съдържащ важни аминокиселини, на калций и основен източник на витамини В2 и А.
От къде идва киселото мляко?
Има много теории за произхода на този продукт. Според различни източници подобни млечнокисели продукти са били приготвяни още от древните траки, от прабългарите, по-късно от монголите на Чингиз хан, който ползвал кисело мляко за храна на своята армия.
Първият, който проучва състава на киселото мляко е д-р Стамен Григоров. Той е роден в село Студен извор, Трънско през 1878 година. Д-р Григоров е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Без симбиозата, протичаща между Лактобацилус булгарикус и определената по-късно бактерия Стрептококус термофилус, получаването на киселото мляко е невъзможно.
След успеха си с бактерията, Григоров получава множество примамливи предложения за престижни постове в чужбина. Отказва и се връща в родината. Става лекар в болницата в Трън и същевременно започва проучвания върху туберкулозата. През 1906 г. прави голямото си откритие – ваксината срещу туберкулоза.
За живота му разказва повече музеят на киселото мляко в родното му село Студен извор в община Трън.
На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на типична българска къща, от средата на 19-и век. Там са подредени предмети от бита, много от които свързани с производството и преработката на млякото – "бучката“ за биене на масло, различни съдове за носене и съхранение на мляко. Също така посетителите могат да видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко - глинена рукатка.
На втория етаж можете да видите целия процес на получаване на киселото мляко. В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
Музеят е тържествено открит през 2007 г. По този случай в Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко.
Какво му е специалното на българското кисело мляко?
Консумирането на кисело мляко забавя стареенето на организма. Микроорганизмите в киселото мляко взаимодействат с чревната флора в стомаха, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. Това откритие е било направено още през 1908 година от руския учен – носител на Нобелова награда, Иля Мечников. Той сравнил данните за продължителността на живота в 36 страни и открил, че българите живеят най-дълго. Мечников свързал този факт с редовната консумация на кисело мляко.
Профилактичното действие на киселото мляко за предотвратяване на развитието на някои видове тумори е доказано при различни научни изследвания.
Лечебният му ефект при стомашни проблеми е бил открит още през 16-ти век, когато според историците този познат само в нашите земи продукт е бил пренесен в Западна Европа. В книгата на проф. Христо Чомаков “Българското кисело мляко – здраве и дълголетие" се разказва как един лечител успял да излекува постоянните стомашни оплаквания на френския крал Франсоа Първи като включил в диетата му кисело мляко.
Прясното мляко и млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека. Те са незаменим източник на висококачествен белтък, съдържащ важни аминокиселини, на калций и основен източник на витамини В2 и А.
От къде идва киселото мляко?
Има много теории за произхода на този продукт. Според различни източници подобни млечнокисели продукти са били приготвяни още от древните траки, от прабългарите, по-късно от монголите на Чингиз хан, който ползвал кисело мляко за храна на своята армия.
Първият, който проучва състава на киселото мляко е д-р Стамен Григоров. Той е роден в село Студен извор, Трънско през 1878 година. Д-р Григоров е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Без симбиозата, протичаща между Лактобацилус булгарикус и определената по-късно бактерия Стрептококус термофилус, получаването на киселото мляко е невъзможно.
След успеха си с бактерията, Григоров получава множество примамливи предложения за престижни постове в чужбина. Отказва и се връща в родината. Става лекар в болницата в Трън и същевременно започва проучвания върху туберкулозата. През 1906 г. прави голямото си откритие – ваксината срещу туберкулоза.
За живота му разказва повече музеят на киселото мляко в родното му село Студен извор в община Трън.
На първия етаж е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на типична българска къща, от средата на 19-и век. Там са подредени предмети от бита, много от които свързани с производството и преработката на млякото – "бучката“ за биене на масло, различни съдове за носене и съхранение на мляко. Също така посетителите могат да видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко - глинена рукатка.
На втория етаж можете да видите целия процес на получаване на киселото мляко. В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, Япония, преди няколко години.
Музеят е тържествено открит през 2007 г. По този случай в Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко.