/ iStock/Getty Images
На церемония в областната администрация Емил Хумчев прие поста на областен управител в Смолян.

Досегашният - Стефан Сабрутев, назначен от служебния кабинет, му връчи символичния ключ на областта, като му пожела да успее да създаде силно лоби в държавното управление, което да работи за Смолянския край.

Кабинетът назначи нови областни управители

Новият областен управител заяви, че ще се придържа към заложените приоритети на правителството, акцентирайки върху нулева толерантност към корупцията. Хумчев се ангажира, че ще работи за това Смолян и Родопите да получат специално отношение като регион, нуждаещ се от държавна подкрепа в условията на задълбочаващи се негативни демографски процеси.

Предавайки правомощията на новия управител, Стефан Сабрутев подчерта, че през седемте месеца е създадена много добра комуникация с общинските кметове в областта, прекратена е практиката на делене на "наши и ваши".

При организацията на поредицата от избори е ограничен контролираният вот в областта, според досегашния управител. Сабрутев посочи и успешното завършване на изграждането на ГКПП "Рудозем-Ксанти". Над 10 милиона лева допълнително финансиране е привлечено за областта през периода.

Емил Хумчев цитира статистически данни, според които населението на областта е намаляло с над 26 хил. души за 10 г. Той отбеляза, че е необходимо да се привлекат инвестиции, за да се стимулира икономическото развитие и по този начин да се спре обезлюдяването на региона.

Ще направим всичко възможно да подпомагаме Пампорово, защото то е перлата на Родопите и Смолянска област, коментира Хумчев. Той изрази надежда, че туристическият сезон ще бъде успешен.
БТА