/ БГНЕС
На днешното заседание на Министерски съвет са обсъдени няколко важни промени и решения. Началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова обясни пред медиите кои са те. 

Назначени са девет нови областни управители - на Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково. Те са от квотата на БСП и „Демократична България”.


"Тези нови областни управители няма да имат вменяване на нови функции, но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките и решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони. Така че ние няма да променяме закона в тази част, но следваме неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионални политики и как се подобрява комуникацията между една област и правителството. Така, че всяка една област да чувства, че нейните интереси ще бъдат защитавани", посочи Бориславова и допълни, че през следващата седмица ще бъдат допълнени и другите позиции в страната.

Петков: Край на политическите назначения, ще отзовем Пламен Георгиев

Друго решение на правителственото заседание е рамката на българското правителство във връзка с ковид мерките в сектора на туризма да бъде адаптирана и приведена в съответствие с максимално позволените помощи и европейската рамка в тази сфера.

"По този начин мерките в сектора на туризма, включително и за туроператорите, бяха увеличени от 1.8 млн. евро на таван на 2.3 млн. евро и удължени до 30 юни 2022 г.", обясниха от правителството. 

И точка, която нашумя, е отзоваването и освобождаването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, което е политическо назначение от 2019 г., съпроводено от обществено недоволство, допълни началникът на кабинета Лена Бориславова. 

"Това беше политическо назначение. Отзовахме го, за да покажем, че политическите назначения трябва да бъдат сведени до минимум. Това, което е ясно и би трябвало да се знае, е, че политически назначения не трябва да се извършват тогава когато съответните лица нямат адекватни качества", заяви още тя.

Предстои и среща България - Северна Македония. Бориславова обясни, че към момента се изчистват темите, които да бъдат коментирани. Всяко министерство ще може да предложи въпроси, които да бъдат повдигнати по време на срещата, за да бъде защитен българският интерес на всяко едно ниво.

Валери Сарандев е новият областен управител на област Благоевград. Той е заемал същата длъжност от февруари до май месец през 2017 година. В периода от 1996 г. до февруари 2017 г. и от 11 май 2017. г. до този момент Сарандев е бил заместник-кмет на Община Гоце Делчев. Валери Сарандев е юрист по образование.
Стойко Танков е назначен за областен управител на област Бургас. Танков е бил народен представител в 39-о и 40-о Народно събрание. В периода 1995 г. – 1997 г. е бил председател на Общинския съвет на Община Бургас. От 1998 г. до 2000 г. е изпълнявал длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас. Притежава също дългогодишен управленски опит в частния сектор.

Людмила Илиева е новият областен управител на област Велико Търново. Илиева е юрист. Има дългогодишна адвокатска практика, специализирала се е в областта на вещното, семейно, наследствено и облигационно право. Два пъти е избирана за общински съветник в Общински съвет Горна Оряховица, съответно през 2015 г. и 2019 г.
За областен управител на област Видин е назначен Любен Иванов. Притежава образователно-квалификационна степен магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. Адвокат е от Адвокатска колегия Видин. Работил е в сферата на търговската несъстоятелност.

За областен управител на област Добрич е назначен Галин Господинов. От май 2021 г до момента е заместник областен управител на област Добрич. През периода 2018 г. – 2021 г. е бил главен юрисконсулт в Регионално Управление по образование – Добрич. Преди това е бил юрисконсулт във „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД-Добрич и в „Пътно строителство“ АД-Добрич. Магистър е по право.

Йордан Иванов е назначен за областен управител на област Пловдив. Иванов е юрист по образование. От 2019 г. до този момент е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив. Преди това, повече от десетилетие се занимава с консултантска дейност в сферата на правното
обслужване и изработката на стратегически, планови документи и управление на проекти.

За областен управител на област Смолян е назначен Емил Хумчев. От 2019 г. до момента е председател на Общинския съвет в Златоград. Преди това дълги години е бил общински съветник в града. От 2013 г. до 2014 г. е заемал длъжността заместник областен управител на област Смолян. Притежава образователно-квалификационна степен магистър в сферата на хотелиерската и ресторантьорска дейност.

Иван Иванов е назначен за областен управител на Софийска област. От 2014 г. до сега е председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната и почетен председател на Асоциацията на завършилите Колежа по отбраната на НАТО – България. В периода 2013-2014 г. е заемал длъжността заместник-министър на отбраната. От 2009 г. до 2012 г. е бил директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната. Служил е също в Генералния щаб на Българската армия. Магистър е по обслужване и ремонт на електронно-изчислителни машини

Катя Панева е назначена за областен управител на област Хасково. Била е народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание. От 2011 г. до 2021 г. е била общински съветник в община Димитровград. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има магистърска степен по публична администрация и мениджмънт, европейска администрация.