"7.2 млн. лева са отпуснати за общини в област Смолян с постановление на Министерски съвет", заяви на пресконференция областният управител Стефан Сабрутев.

Според него осигуряването на тези средства показва, че служебното правителство не дели общините по партиен принцип. Успяхме да довършим ГКПП-Рудозем-Ксанти, допълни областният управител. Той информира, че се удължава до септември догодина срокът за изграждане на пътя към бъдещия пункт от гръцка страна.

За община Смолян са предвидени 2.4 млн. лв. за ремонти на общински пътища и улици в града. Девин получава 1.5 млн. лв., от които 700 000 са предназначени за покриване на стари задължения на общинската болница.

Граничният пункт Рудозем е готов, гръцките партньори искат удължаване на срока за пътя

За община Неделино са отпуснати 1.9 млн. лв. също за погасяване на дългове и за ремонт на улична мрежа. Финансиране е предвидено и за община Чепеларе, която ще инвестира сумата в пътни ремонти в селата.

Средства са отпуснати и за възстановяване на щети от бедствия и аварии - 250 хил. лв. за възстановяване на пътя към Чудните мостове и над 1 млн. лв. за почистване и укрепване на коритото по поречие на р. Неделинска.

Близо 400 хил. лв. са предвидени за възстановяване на подпорна стена в района на Могилица. Относно изпълнението на важни инфраструктурни проекти, Стефан Сабрутев информира, че предстои да се определи дата за пристигане на приемателна комисия за обекта ГКПП-Рудозем-Ксанти.

Пунктът е изцяло завършен, но неговото пускане в действие ще зависи от изграждането на пътя от гръцка страна. Удължаването на срока за строителството на пътя до септември 2022 г. е по настояване на гръцките партньори.

Дотогава областната администрация трябва да осигури охрана за завършения пункт и прилежащата инфраструктура. Предвижда се назначаване на служители за охрана, осветяване на зоната и осигуряване на застраховка за обекта, според информация от Областната администрация.

"Осигурено е финансиране за обходния път на Чепеларе, за което в АПИ вече се обявява обществена поръчка", допълни Сабрутев. С усилията на Областната администрация са утвърдени и средства за 4-и етап от изграждане на главната пътна комуникация на Смолян.
БТА