"Продължава тенденцията за увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 в област Пазарджик", съобщи на онлайн брифинг заместник-областният управител Йордан Кожухаров след днешното заседание на местния Кризисен щаб.

В момента тя е 253,2 на 100 000 души, което оставя региона в "червената зона". Кожухаров добави, че от началото на епидемията общият брой на заразените в региона е 7 223, а оздравелите са 5 619. Починали са 495 души.

Област Пазарджик е на шесто място в страната по поставени ваксини

Данните на щаба показват още, че в момента на домашно лечение са 897 пациенти, хоспитализирани са 217, като 13 от тях са на интензивно лечение. Под карантина са 1 319 души, а свободните легла в лечебните заведения са 224.

Директорът на РЗИ д-р Фани Петрова информира, че има готовност да бъде увеличен броят на леглата в здравните заведения за пациенти с коронавирус. Тя посочи още, че до днес в областта са поставени 8 432 ваксини, а 14-те имунизационни кабинета работят с голямо натоварване.

Д-р Петрова поясни, че поради изчерпване на ваксините днес и през почивните дни няма да има "зелен коридор" за граждани.
БТА