/ община Пазарджик
С официална церемония в Пазарджик бе открит паметник на именития български художник Никола Манев.

Скулптурата е дело на проф. Георги Чапкънов и е изграден със спомоществователството на инж. Емил Йончев. Инициативата е на приятеля и интелектуален сподвижник на художника- адвокат Хари Харалампиев.

В приветствието си той подчерта значимостта на Никола Манев за българското съвременно изкуство. За Пазарджик това е знаков ден, паметниците показват достойнството на един народ, към тях трябва да се обръщаме като към живи хора,каза адв. Харалампиев и добави, че за Никола Манев не може да се говори в минало време, защото любовта към него е отдавна кодирана в паметта на неговите поклонници и приятели.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов поздрави инициаторите и посочи, че "Пазарджик дълги години стои на културната карта на България, а в случая е и на картата Европа, защото Манев е творец от европейска величина".

Никола Манев е родом от Пазарджик. Дълги години живее и твори в Париж. Той завеща на родния си град 30 свои платна, които днес оформят художествена сбирка в галерия, носеща името на художника.

Манев е почетен гражданин на Пазарджик, а волята паметникът му да бъде издигнат в Пазарджик е на неговия син Александър Манев.
БТА