/ ХГ - Добрич
Изложба на Никола Манев и Стоимен Стоилов под наслов „Европейски маршрути” ще се открие в Художествената галерия в Добрич от 17.30 часа. В експозицията са включени 30 живописни и графични творби, акварели и рисунки на двамата автори от фонда на галерията. 

Д-р Галя Бодичева с поредна художествена изложба

Връщането към творческите търсения и постижения на Никола Манев и Стоимен Стоилов е провокирано от факта, че 2018 г. е „Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности", припомнят от галерията.

Двамата творци са излагали в много европейски галерии, за тях са писали едни от най-известните критици и са носители на много престижни награди.

Изложбата включва творби - живописни платна и акварели на Никола Манев, създадени в периода 1982-1990 г. Те са откупувани от ОХИ „Земята и хората“ 1982 г.;  и от самостоятелните изложби на художника в София /1986/ и в Добрич /1987 и 1990/.

Графиките и акварелите на Стоимен Стоилов са създадени в периода 1977-1988 г. и са откупувани както от колективни изложби във Варна и Добрич, така и от ОХИ „Земята и хората“ и други. В експозицията е и дарението, което художникът направи на Галерията през март тази година - внушителното живописно платно  „Ренесансов мотив“.