Учен от Чикагския университет спечели Нобеловата награда за икономика

Нобеловата награда за икономика тази година бе присъдена на Ричард Тейлър от Чикагския университет
Нобеловата награда за икономика тази година бе присъдена на Ричард Тейлър от Чикагския университет / БГНЕС
Нобеловата награда за икономика тази година бе присъдена на Ричард Тейлър от Чикагския университет.

Той взе приза за неговите трудове за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите, предаде Франс прес.

През 2016 г. Нобеловата награда за икономика беше връчена на двама души

Тейлър е показал как някои човешки черти като границите на рационалността и социалните предпочитания "засягат систематично индивидуалните решения и насочеността на пазарите", обясни генералният секретар на Кралската академия на науките Гьоран Хансон.

Нобеловата награда за икономика тази година бе присъдена на Ричард Тейлър от Чикагския университет
БГНЕС

Тейлър е пионер в поведенческата икономика, научна област, в която заключения от психологически изследвания се прилагат при вземането на икономически решения, посочва Асошиейтед прес.

Тейлър ще получи 9 милиона шведски крони или близо 1,1 милиона долара.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.

Нобеловата награда за икономика тази година бе присъдена на Ричард Тейлър от Чикагския университет
БГНЕС

Наградата за икономика не е спомената в завещанието на Алфред Нобел. Тя е добавена през 1969 г. с помощта на Риксбанк и оттогава е присъждана от Нобеловата фондация по същия начин, по който се присъждат петте първоначални Нобелови награди.

С наградата за икономика се отличават важни научни открития, както и тяхното въздействие върху тази област от познанието. Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.
БТА