Звезден дъжд тази неделя
Звезден дъжд тази неделя / снимка: БГНЕС, архив

На 12 август метеорният поток Персеиди достига своя максимум. Това е най-силният и най-красив звезден дъжд през годината.

По информация на Националната астрономическа обсерватория в Рожен тази неделя в интервала от 15:00 до 17:30 ч (по Гриниуч) ще могат да се видят около 100 метеора на час. Най-подходящото време за наблюдение на падащите звезди от нашата страна,обаче, е в нощта на 12 срещу 13 август, до изгрева на Луната в 2:16 ч (за София).

Метеоритният дъжд, който ще бъде най-силен на 12 август, се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл, пише БГНЕС. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - падащи звезди. Метеорите изглеждат, като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка.

В периода от 11 до 16 август преди изгрева пък ще можем да видим подреждането в права линия на Луната, Венера, Юпитер и Меркурий в източната част на небето, заедно с тънкия сърп на Луната. Съзвездието Орион също ще бъде над хоризонта.