Живеем ли наистина в симулиран свят като в „Матрицата“?
Живеем ли наистина в симулиран свят като в „Матрицата“? / netinfo

Милиардерът и основател на SpaceX Илон Мъск е един от най-големите привърженици на теорията, че хората живеят в измислена Вселена.

Според хипотезата, която от години вирее в научните среди, реалността ни всъщност е компютърно генерирана от по-висш интелект симулация и е плод на нашите възприятия и фантазия.

Настъпи ерата на изкуствения интелект

Звучи малко като „Матрицата", където героят на Киану Рийвс установи, че живеем в компютърна програма, създадена от гигантски изкуствен интелект.

Матрицата и The Sims

Британският философ Ник Бостром е убеден, че сценарият на филма на Уашовски може би не е изцяло фантастика и "всеки човешки мозък вероятно е част от една огромна симулация". Той стигнал до извода, че е напълно възможно хората на Земята живеят в една по-сложна версия на играта The Sims.

Идеята на Бостром е, че сме способни и склонни да изграждамe свои собствени реалности, а доказателство за това е именно развитието на видеоигрите и технологиите. Неизбежно е да създадем „Матрица" един ден, когато имаме технологията да го направим.

Изкуственият разум може да убие човечеството

Вече се провеждат компютърни симулации както в игрите, така и в научните изследвания, а учените се опитват да симулират аспекти на света на всякакви нива.

Нищо не може да бъде по-малко от пиксела на компютърния екран

В тази посока разсъждава и физикът Сайлъс Бийн. Неговата теория гласи, че ако живеем в компютърна симулация, следователно има лимит за размера на всяко нещо - точно както нищо не може да бъде по-малко от пиксела на компютърния екран.

„Макар и да смятаме, че неща като време, енергия, пространство и обем са непрекъснати, всички те имат конкретен лимит спрямо размерите си. Ако това е така, то Вселената ни е компютърно изчисляема и ограничена. И именно тези свойства на Вселената биха позволили тя да бъди симулирана" твърди Рич Терил, учен от лабораторията на НАСА.

Трите варианта за развитие на човечеството

В книгата си „Живеем ли в компютърна симулация" Ник Бостром пише, че човечеството има три варианта за развитие - изчезване преди да достигне постчовешки етап, превръщане в постчовеци или живот в „Матрицата".

10 млн. британски лири, за да не могат роботите да вземат надмощие над хората