Защо динозаврите са напуснали Европа?
Защо динозаврите са напуснали Европа? / Thinkstock/Getty Images

Изследователи са използвали „мрежовата теория" за първи път, за да изобразят визуално движението на динозаврите в целия свят по време на мезозойската ера, наричана още „ерата на влечугите". Проучването, публикувано в списание Journal of Biogeography, показва любопитно изселване от Европа.

Динозаврите измрeли сами заради климата

Изследването потвърждава предишни изследвания, които са установили, че динозаврите са продължили да мигрират към всички части на света, след като „суперконтинентът" Пангея се разделя на земни маси, разделени от океани, съобщи агенция "Фокус".

Проучването е водено от доктор Алекс Дънхил от училището за Земята и околната среда към университета в Лийдс.

Учени откриха предшественика на Тиранозавър рекс

„Предполагаме, че временни мостове от суша, образувани в резултат на промени в нивото на морето, временно повторно са свързвали континента", казва Дънхил.

В проучването изследователите са използвали палеобиологична база данни, която съдържа всички документирани и достъпни фосили на динозаври от цял свят.

Находките за едни и същи семейства на динозаври от различни континенти са били напречно картографирани за различни периоди от време, разкривайки връзки, които показват как те са мигрирали.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

Изненадващо, изследването показало, че всички връзки между Европа и други континенти по време на началото на периода Креда (преди 125-100 милиона години) са били насочени извън района. Това означава, че много семейства от динозаври са излизали от Европа, но няма регистрирани видове, които да емигрират към региона.