Тъгата и гневът са най-опасни за шофьорите
Тъгата и гневът са най-опасни за шофьорите / ThinkStock/Getty Images

Тъгата и гневът са много по-опасни за шофьорите от умората и разговорите по мобилен телефон, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на американски учени. Шофьорите често чуват предупреждения, ако се уморят, веднага да спрат за почивка. Според учените от Политехническия институт на Вирджиния обаче емоционалното състояние е много по-важно за безопасността на пътя.

Тъгата, гневът или възбудата зад кормилото увеличават риска от произшествие почти 10 пъти, а умората - три пъти. Разговор по мобилния телефон удвоява риска от катастрофа.

Разговорът по телефона не разсейва шофьорите повече от настройване на радиото или климатика. Отговарянето на телефонно позвъняване обаче увеличава риска шест пъти, а набирането на номер - 12 пъти.

Бременните шофьорки попадат по-често в пътни инциденти

Макар и родителите да си мислят, че малкото дете на задната седалка ги разсейва много, всъщност общуването с него намалява опасността от инцидент. Що се отнася до храненето и гримирането зад кормилото, те не са значим проблем. Нито път танцуването.

Рисково за шофьорите е да пишат съобщения зад волана и да търсят информация в интернет. Тези дейности увеличават опасността от инцидент шест пъти.

Най-опасните песни за шофьорите

Най-голям рисков фактор за шофьорите е пиенето или взимането на наркотик зад волана. Те увеличават опасността от катастрофа 35 пъти.

Високотехнологичните екстри объркват много шофьори

За изследването си учените са използвали видеокамери, с които са наблюдавали над 3500 души, докато шофират. Те показаха, че повече от половината шофьори правят нещо рисково всеки път зад кормилото.

Източник: БТА