Телекомите искат нови честоти от КРС
Телекомите искат нови честоти от КРС / netinfo

Мобилните оператори „Мобилтел“ и „Глобул“ поискаха от Комисията за регулиране на съобщенията допълнително индивидуално определен ресурс от радиочестотния спектър в обхват 900 MHz, съобщиха от телекомите. И двете компании обясняват подадените заявления към регулатора с увеличаване на абонатите си, повишен трафик и поетапно подобряване качеството на предоставяните услуги.

Заради планираното в рамките на Европейския съюз въвеждане на UMTS стандарт в обхват 900 MHz, мобилните оператори ще използват допълнителния честотен ресурс за технологично развитие според новия стандарт. Според Проекта за регулаторна политика за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди, публикуван от Комисията за регулиране на съобщенията миналата седмица в обхват 900 MHz има свободен ресурс, коментират от „Глобул“.

От „Макс Телеком“ също са внесли заявление в КРС за предоставяне на свободни честоти в обхвата 900 MHz в края на миналата седмица, съобщиха от компанията. Целта на искането им предлагане на нови услуги чрез WiMAX мрежата посредством изграждане на мрежа и предоставяне на услуги по GSM стандартa. Амбицията на „Макс Телеком“ е по този начин да стане 4-тият мобилен оператор, предлагащ интегрирани WiMAX и GSM услуги.