Тайнствена синя светлина регулира биологичния ни часовник
Тайнствена синя светлина регулира биологичния ни часовник / Thinkstock/Getty Images

Когато липсва естествена светлина (в офиси, които са тъмни или без прозорци, полярни изследователски станции и т.н.), особено осветление може да регулира биологичния часовник, сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес.

Проучването на екип под ръководството на Клод Гронфие от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания показва, че особена изкуствена светлина е регулирала биологичния часовник на изследователите в международната полярна станция "Конкордия" въпреки липсата на слънчева светлина.

Дерегулирането на биологичния часовник, който е много чувствителен към светлината, предизвиква смущения в съня, бдителността, запаметяването, сърдечносъдови проблеми и депресия.

Според авторите на проучването получените резултати могат да намерят бързо практическо приложение в работна среда със слабо или умерено осветление. Учените предлагат да се прибегне до подобно изкуствено осветление, за да се гарантират здравето и сигурността на работещите в среда, в която светлината е недостатъчна.

В рамките на проучването персоналът на "Конкордия" в разстояние на 9 седмици през полярната зима бил изложен последователно на стандартна бяла светлина и на бяла светлина, обогатена в сините дължини на вълната. Участниците не променили навиците си, свързани по-специално с часовете на събуждане и заспиване. В резултат през седмиците с бяла светлина, обогатена в сините дължини на вълната, продължителността на съня, производителността и мотивацията нараснали.

"Благотворният ефект от "синята светлина" бе установен и по-рано, но тогава ставаше въпрос за синя LED светлина, която трудно може да се използва в ежедневието, защото е несъвместима с доброто зрение", поясни Гронфие.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА