Стартира мисията ЕкзоМарс
Стартира мисията ЕкзоМарс / БГНЕС

Съвместната мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос "ЕкзоМарс 2016", състояща се от орбитален и спускаем апарат, в понеделник трябва да бъде изстреляна от космодрума Байконур с ракета "Протон", съобщиха Ройтерс и АФП. Изстрелването е насрочено за 9.31 ч. по Гринуич (11.31 ч. българско време).

Орбиталният модул TGO (Trace Gas Orbiter) на мисията "ЕкзоМарс" е предназначен преди всичко да открива следи от газ като метан. Малкият спускаем апарат "Скиапарели" ще изпробва технологиите за кацане.

Мисията "ЕкзоМарс" стартира в средата на март

Ракетата ще изведе космическия апарат на правилна траектория за 10 часа. Наземният контрол на полета в Дармщат, Германия, очаква да получи сигнал от спътника малко след като се отдели от ракетата към 21.30 ч. по Гринуич.

Стартира мисията ЕкзоМарс
netinfo

Пътуването до Марс ще продължи седем месеца. Три дни преди пристигането, на 16 октомври ще бъде пуснат спускаемият апарат "Скиапарели". Той трябва да кацне на повърхността на Червената планета на 19 октомври.

"Скиапарели" е оборудван с няколко научни инструмента, но учените се интересуват преди всичко от това дали ще е успешна технологията за навлизане в марсианската атмосфера, спускане и кацане. Тя ще се използва за бъдещия роувър "ЕкзоМарс", който се очаква да бъде изстрелян през 2018 г. "Скиапарели" ще прави измервания, докато работят батериите - от два до четири дни.

След като пусне "Скиапарели" апаратът TGO ще навлезе в елиптична орбита и ще забави движението си прогресивно, за да застане на кръгова орбита на височина около 400 км над планетата. Научни измервания ще започне да прави чак към края на 2017 г. Инструментите му ще търсят следи от газове в атмосферата, особено такива съдържащи въглерод, като метан. Той е интересен за учените, защото произходът му е 90 процента биологичен и се задържа кратко. Наличието му би означавало възможност за съществуване на микроорганизми на Марс. Инструментите на апарата ще анализират дали произходът му е биологичен, или е резултат от геоложки процеси.

Роскосмос и ЕКА се договориха за развитие на проекта „ЕкзоМарс"

TGO ще осигурява и връзката между Земята и роувъра "ЕкзоМарс", който ще взима проби от дълбочина 2 м на марсианската повърхност, търсейки отново данни за живот, но отпреди четири милиарда години. Те ще бъдат анализирани на място. Изстрелването на роувъра обаче може да бъде забавено с две години.

Европа тръгва към червената планета за втори път. През 2003 г. Европейската космическа агенция изстреля мисията "Марс експрес", която изпълни научните си задачи. Малкият спускаем апарат "Бигъл 2" към нея обаче не даде никакъв признак за живот от повърхността на Червената планета. Той беше забелязан частично разгънал се чак след 11 години.

Стартира мисията ЕкзоМарс
netinfo

Цената на мисията "ЕкзоМарс" заедно с роувъра се очаква да е около 1,3 милиарда евро без участието на руската страна. Роскосмос осигурява ракетата, както и два от четирите инструмента на орбиталния апарат.

Източник: БТА