САЩ задължават интернет компании да докладват за терористи в интернет
САЩ задължават интернет компании да докладват за терористи в интернет / снимка: Thinkstock/Getty Images

Двама американски сенатори предложиха във вторник законопроект, насочен към търсене на терористична активност в интернет.

С него се цели да бъдат принудени технологичните компании, по-специално собствениците и операторите на социални медии като „Фейсбук" (Facebook) и „Туитър" (Twitter) да бъдат уведомявани властите, когато получат информация за възможна терористичната дейност в своите електронни платформи.

Обама иска Силициевата долина да помогне в борбата с тероризма

Законът, предложен от демократката Даян Фейнстейн и републиканеца Ричард Бър, постановява, че "ако компаниите са наясно с терористична дейност като например планиране на атаки, поръчки или разпределяне на терористични материали, те трябва да докладват тази информация на силите на реда, се казва в изявление.

Анонимните: US компания защитава джихадистки сайтове от хакерски атаки

Законопроектът предвижда да се действа по начин, който вече съществува за детска порнография онлайн, и "няма да изискват от компаниите да наблюдават своите клиенти или да вземат допълнителни мерки, за да разкриват терористична дейност", се казва в съобщението.

Ислямска държава използва биткойни за финансовите си транзакции

"Законът не криминализира свободата на словото. Той ще принуди да се предупреждава за възможно терористично поведение", казва Даян Фейнстейн в своя профил в „Туитър".

Източник: БГНЕС