/ Guliver/Getty Images
Русия и САЩ имат възможности да разширят сътрудничеството си в Космоса, включително и за полети извън околоземна орбита, въпреки напрегнатите отношения между двете страни. Това заяви за агенция Спутник Сергей Крикальов, изпълнителният директор за пилотирани космически полети на Роскосмос.

"Има възможности за разширяване на сътрудничеството. Международни форуми продължават. Русия, САЩ и други страни продължават да правят планове за бъдещето. В момента се обсъжда какво ще се случи след Международната космическа станция. Ако започнем да се движим извън околоземна орбита, как да го направим най-ефективно", каза Крикальов.

Ще разгадаят ли учените космическа аномалия край Земята?

Той отбеляза, че в момента различни работни групи оценяват възможните сценарии за бъдещите полети, но всички са съгласни, че тези полети трябва да са международни. "Трудните проекти могат да бъдат успешно осъществявани само чрез съвместни усилия", убеден е Сергей Крикальов, който има шест космически полета за гърба си.

На въпроса дали влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон се е отразило върху сътрудничеството в областта на космическите въпроси, той отговори:

Откриха планета, подобна на Земята (ВИДЕО)

"Не виждаме някакви проблеми, двете страни са заинтересовани да работят заедно. Периодите на напрегнатите отношения се случват, но мисля, че е необходимо да се търсят начини за подобряване на отношенията. Космосът е добро място за сътрудничество, защото това е мястото, където не е толкова лесно да се живее и да работи и ние трябва да разчитаме и да си помагаме един на друг".
БГНЕС