Ричард Брансън започва да строи нов космически кораб за туристи
Ричард Брансън започва да строи нов космически кораб за туристи / снимка: Guliver/Getty Images

Британският милиардер Ричард Брансън обяви старта на строителството на нов космически кораб за туристически полети, който ще замени предишния апарат, разбил се при тестове миналата година, съобщава агенция ТАСС.

Космически кораб за туристи се разби при пробен полет

Брансън заяви, че неговата фирма "Спейсшип къмпани" е започнала конструирането на втория кораб "Спейсшип 2". "Ние работим за реализирането на мечтата за създаването на първата в света гражданска космическа линия и за въвеждането на флот от космически апарати", заяви Брансън. Успоредно с това въвеждаме и някои подобрения, които ще са необходими за повишаването на сигурността на апарата."

Строящият се втори "Спейсшип 2" ще бъде тестван при изпитателни полети още тази година. Компанията на Брансън "Върджин галактик", която ще въведе в експлоатация кораба за космически туризъм, не е променила плановете си първите суборбитални полети с клиенти да бъдат осъществени през 2016 година.

Най-значимите космически събития през 2014 година

"Спейсшип 2" ще лети на височина 100 километра и пътниците ще изпадат в състояние на безтегловност. Цената на 2-часов полет ще струва около 250 хиляди долара. Апаратът ще превозва шест пътника и двама пилоти екипаж.

Желание за космически приключения са изявили 800 души, сред които актьорите Том Ханкс, Ащън Къчър, Анджелина Джоли, певиците Лейди Гага и Кейти Пери. По думите на Брансън първите пасажери ще бъдат самият той и децата му Холи и Сам.

Източник: БТА