Разработиха нова технология срещу хъркане
Разработиха нова технология срещу хъркане / снимка: sxc.hu

Учените разработиха нова технология, която нормализира дишането и по този начин спира хъркането. Става дума за специална лазерна операция, по време на която се изрязват всички пречещи на нормалното дишане тъкани, в това число и задната част на езика.

Процедурата се извършва от робот и се прилага също при отстраняване на рак на простатата. Според официалните данни 80% от операциите завършват с успех и пациентът вече няма проблеми със съня, посочва БГНЕС.

Близо 40% от хората по света хъркат през нощта, което в голяма част от случаите се дължи на неправилно дишане. Хъркането може да е причинено от блокиране на дихателните пътища и сливиците.

Липсата на кислород причинява неприятните звуци, които издават както мъжете, така и жените през нощта. На сутринта се чувствате уморени и изтощени и често имате главоболие. Това може да има сериозни здравословни последствия като по-висока опасност от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, инсулт и диабет тип две. Възможни са нарушения на паметта и концентрацията.