Разкриха нова схема за компютърна измама в Русе
Разкриха нова схема за компютърна измама в Русе / netinfo

Нова схема за компютърни престъпения разкриха русенски полицаи. Чрез нея със специализирана компютърна програма са извършвани кражби на лична и служебна информация . Проведената акция се осъществи под прякото ръководство на Русенска окръжна прокуратура.

Кражба на служебна и лична информация е извършвана по следния начин: 42-годишен служител в русенска фирма малко преди да напусне работа, без знанието на ръководството и други негови колеги, инсталирал компютърна програма от типа “key logger”.

Програмата е работела в скрит режим и е записвала в текстов файл всички натискани клавиши от клавиатурата на определено работно компютърно място. При достигане на определена големина на файла, програмата го е изпращала на предварително посочена електронна пощенска кутия в Интернет. По този начин е имало възможност във файла да бъдат записвани пароли за достъп до лични и служебни електронни адреси на различни служители от фирмата, включително и от ръководството. След като чрез инсталирания софтуер служителят е узнал паролите за достъп на бившите си колеги, е влизал в пощенските им кутии, разглеждал е текущата кореспонденция, след което представляващата интерес информация е копирал и препращал на друг е-mail адрес, ползван от служител на конкурентна фирма в гр. Русе.

Разглеждането и препращането на информацията е извършвал от различни обществени интернет-зали. Интернет нарушителят е заловен в обществена компютърна зала в Русе, при поредното разглеждане на информация в пощенската кутия. По случая е образувано дознание по нов текст от Наказателния кодекс.

Според този текст, ако престъплението е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до три хиляди лева.Работата по документиране на престъпната компютърна схема продължава.