Проект за спътник класира на полуфинал наши учени в престижно състезание
Проект за спътник класира на полуфинал наши учени в престижно състезание / Reuters, архив
Проект за спътник класира на полуфинал наши учени в престижно състезание
55684
Проект за спътник класира на полуфинал наши учени в престижно състезание
  • Проект за спътник класира на полуфинал наши учени в престижно състезание

Роден проект класира България на полуфинал сред 31 държави в международно състезание за приложение на малки спътници. Това разказа за „Дарик кафе" Веселин Василев от Клъстера по аерокосмически технологии, изследвания и приложения.

Организацията обединява капацитета на различни институции, сред които Българската академия на науките, Софийския- и Техническия университети, както и на няколко фирми, които се занимават с иновационни технологии. По думите на Василев сме на път да създадем малък спътник за информационни приложения и за комуникационни цели, чрез който да обменяме информация с базата ни в Антарктида за броени часове.

„Нашата тайна идея, с която изненадахме всички родни организации, представлява спътниково приложение за създаване на комуникации, свързани с научните бази в Антарктида. Антарктида е последният неизследван изцяло континент на земята и от голямо стратегическо значение за бъдещето. Нашето предложение е да създадем малък спътник - 50 килограма не повече. Този малък спътник ще лети на около 700 километра от повърхността на земята и ще има за цел да събира информация от всички наземни научни бази, които са в Антарктида. При следващата обиколка след около един час ще ги предава обратно на земната база, примерно в София", уточни Василев.

По думите му това е абсолютна новост в световен мащаб, да не говорим за България, защото досега такива спътници няма: „Научните бази в Антарктида обикновено отиват там - през лятото на Антарктида. Стоят 6 месеца, събират информацията и едва след шест месеца носят няколко флашки с данни, които се обработват през следващата половин година в техните университети.

Относно финансовата част Веселин Василев заяви, че техният проект е добра комбинация между научно- и бизнес приложение: „Тъй като космическата индустрия в момента има около 4 пъти възвращаемост на вложените инвестиции - значи 400% възвращаемост".