През 2009 вече ще гледаме триизмерна телевизия
През 2009 вече ще гледаме триизмерна телевизия / netinfo

Триизмерната телевизия може да влезе в домовете на хората до три години. Това смята Европейски консорциум за проучвания.

Според Левънт Онюрал, координатор на международната мрежа 3DTV, технологията е вече изградена и триизмерната телевизия ще се превърне в ежедневие. Консорциумът, финансиран от Европейската комисия, се състои от около 200 изследователи от седем държави, и в момента се намира на половината от пътя си след 4 години проучвания.

Въпреки това холографската телевизия има нужда поне от 10 години, за да се развие. “Смятаме, че холографската ЗD телевизия е постижима, но технологиите все още не са изградени”, коментира професор Онюрал.

Според него триизмерната телевизия ще достави най-голямо удоволствие на зрителите. “Да вземем например един футболен мач. Зрителите ще могат да го гледат по телевизора, който ще е с размерите на кафе масичка, но ще виждат истинските футболисти да тичат около тази маса като образите им ще са формирани от светлината”, допълни още той.

Същевременно изследователите ще използват всички аспекти на 3D технологията – движение, компютъризирано представяне, излъчване и изобразяване. Част от тази технология ще бъде достъпна за домакинствата до три години, подчерта професорът. Той допълни още, че в момента се разработва метод за гледане на тази телевизия дори без специални очила.