Плутон възникнал преди Слънчевата система
Плутон възникнал преди Слънчевата система / Дарик архив

Мистериозните области на Плутон, които приличат на змийска кожа, може да съдържат вещества, които предшестват раждането на Слънчевата система.

Това смятат учени, пише списание „Space", цитирано от Фокус. Сондата New Horizons на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), забеляза странния пейзаж в източната част на прочутото "сърце" на Плутон по време на историческото си прелитане през миналия юли.

Компютърни модели, създадени от екипа на експедицията, предполагат, че "люспите" всъщност са плътно групирани възвишения с височина приблизително 500 метра.

"Относителното разстояние помежду им от между 3 и 5 километра ги прави едни от най-стръмните формирования, наблюдавани на Плутон," казва Оркан Умурхан от NASA.
Измерванията на New Horizons показват, че в региона, покрит със "змийска кожа", преобладава метан и отчасти вода. Люспообразните върхове вероятно се състоят от чист метанов лед или от лед от метанов клатрат - метанови молекули, обградени от водни молекули, обяснява Умурхан.

На Плутон заснеха планина, покрита със сняг (ВИДЕО)

Не е ясно дали чистият метанов лед е достатъчно здрав, за да поддържа толкова стръмни склонове за дълги периоди от време при условията на Плутон. Ако вместо това възвишенията се състоят от метанови клатрати, които на Земята се срещат дълбоко в океаните, то това би било забележително, според Умурхан.

Вулканите на Плутон бълват замръзнали вода, азот, амоняк и метан

Последните изследвания предполагат, че метановите клатрати в ледените луни във външната част на Слънчевата система и в пояса на Кайпер са се формирали преди раждането на самата Слънчева система - в първичната слънчева мъглявина. Това ги прави потенциално едни от най-древните материали в Слънчевата система, изтъква Умурхан.