Президентът Росен Плевнелиев откри на официална церемония научно-технологичния парк "София тех парк".

Държавният глава обясни, че "София тех парк" е кауза за България на бъдещето и същевременно се върна към миналото. "Съдбата ми е свързана с това място и този проект. Гордея се да бъда негов патрон. Когато в далечната 1984 година тук ядох като войник и марширувах по плаца, не си представях, че на мястото на едни стари комунистически казарми ще има модерен, високотехнологичен парк", каза той.

Откриха София тех парк (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

 

Премиерът Бойко Борисов също участва в официалното откриване и отправи пожелание на управляващите високотехнологичния парк. "Искам да пожелая на новия собственик - министъра на икономиката, на екипа, на всички, които работиха тук, дълго време да са собственици", каза Борисов с усмивка.

Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол

"София тех парк" без съмнение предоставя истински необходима съвременна иновационна инфраструктура. Но идеята на научно-технологичния парк е много по-дълбока, каза икономическият министър Божидар Лукарски. "Амбицията ни е да изградим екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива, които имат уменията и възможностите да ги реализират; да си взаимодействат наука и бизнес, а крайният продукт да са иновации, които създават стойност за икономиката ни", заяви той. И добави, че "София тех парк" е инвестиция в едни по-добри перспективи, чиято реализация тепърва предстои.

Откриха София тех парк (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Министърът подчерта, че тази инвестиция нямаше да бъде факт без подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие, за което изрази благодарност на европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, която участва в церемонията.

Кога беше направена първата копка по проекта за София тех парк?

Проектът е почти изцяло финансиран по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика" в периода 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83,5 млн. лв. В следващия програмен период се очаква бъдат инвестирани още над 52,1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност".

Източник на видеото: Novanews.bg