Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол
Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол / снимка: БГНЕС

Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност, бъдещето е в иновациите. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност.

По думите на Плевнелиев, ако политиците в България отделяха за енергийна ефективност и иновации толкова време и пари, колкото за проектите от "Големия шлем", днес щяхме да сме друга държава - много по-напреднала и модерна. Затова нека изберем бъдещето и свободата на човешкия дух и идеи, каза президентът. Той изтъкна таланта на нацията и апелира да му се даде път и да се работи за това България да се превърне в регионален център за иновации и предприемачество в Югоизточна Европа.

Плевнелиев посочи, че през последните години българските предприемачи и инонативни компании са доказали, че когато средата е подходяща, те имат какво да предложат, могат да се развиват и да добавят стойност, да откриват работни места и успешно да продават иновативни продукти на международните пазари. Той припомни създадените над 30 000 работни места в информационните и комуникационни технологии у нас в последните 10 години. Президентът отбеляза и подкрепата на фонда "Джереми" - инвестираните 350 млн.евро "отключват" близо 900 млн.евро инвестиции в подкрепа на малките, средните и стартиращи предприятия в страната. Към момента фондът е подкрепил над 7000 проекта у нас. Плевнелиев посочи още, че за 2013 г. София е третата в Европа столица на предприемачеството - били са създадени 92 нови компании. Според данните преди София е Лондон с 255 компании и Дъблин с 237.

Президентът изтъкна, че за периода 2014-2020 г. значим ресурс в страната е насочен към иновативни проекти - над 250 млн. евро по ОП "Иновации и конкурентоспособност", други 250 млн. евро са планирани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Той посочи, че успехът на първата иновационна екосистема у нас "София тех парк" трябва да отключи създаването и на други - в сектор машиностроене, енергийна ефективност, нови материали и зелени технологии, производство на храни, индустриите, свързани с човешкото здраве.

Данните от Иновационния индекс на българските предприятия за 2014 г. показват, че те продължават да засилват своята иновационна дейност въпреки кризата, беше посочено още на форума.

Според данни, цитирани от Огнян Шентов, председател на фондация "Приложни изследвания и комуникации" през 2014 г. 75 процента от иновативните компании у нас извършват едновременно повече от един тип иновация, при дял от 62, 5 процента през 2009 г. 15 процента са фирмите, при 6 процента преди 5 години, които извършват всичките четири типа иновации. Шентов изтъкна още приносът на информационния сектор в БВП на страната, който е един от най-високите в ЕС - България е на шесто място с около 5 процента.

Източник: БТА