От 1 октомври ще гледаме само цифрова телевизия
От 1 октомври ще гледаме само цифрова телевизия / снимка: БГНЕС
От 1 октомври ще гледаме само цифрова телевизия
66507
От 1 октомври ще гледаме само цифрова телевизия
  • От 1 октомври ще гледаме само цифрова телевизия

Аналоговият телевизионен сигнал ще бъде преустановен най-вероятно на 30 септември, поне такова ще бъде предложението на заместник-министъра на транспорта Георги Тодоров. Така от 1 октомври българите ще гледат само цифрова телевизия.

През миналата седмица са подписани договорите за доставка и разпространение на безплатни декодери за територията на Югоизточен, Югозападен и Северен централен район.

„Ваучерите за тази обществена поръчка за тази част от България се разпространяват още от средата на тази седмица. Първо трябва да има заредени ваучери и от понеделник ще има по места и декодери", каза Тодоров.

Той обясни механизма: „Отиват, получават ваучера и реализират ваучера в търговската мрежа на избрания изпълнител".

Той призова гражданите да не се смущават, ако виждат различна цена от тази, която им предлага търговецът спрямо цената, която е фиксирана на самия ваучер. „Цената, която е предложена от търговеца е по-ниска от номиналната стойност, която е отпечатана на ваучера, тъй като това е била състезателна процедура. Тази разлика от цената, която се продава, и цената, която е отпечатана на ваучера, няма да бъде оставена по бюджета на търговеца, а ще се върне по републиканския бюджет", уточни Тодоров.

Тодоров уточни, че по-ниската цена на декодерите не означава по-лошо качество, защото всички устройства отговарят на необходимите технически изисквания. От безплатни декодери могат да се възползват хора, които са получавали помощи за отопление през зимния сезон. В България техният брой е 210 000 души.

Новини от Русе