Незрящи могат да обменят информация в интернет
Незрящи могат да обменят информация в интернет / netinfo
В интернет пространството съществуват места, където незрящи потребители могат да обменят полезна за тях информация. Вероятно за обикновените хора това е учудващ факт, пораждащ много въпроси. Разработени са специални програми за зрително затруднени, с чиято намеса виртуалната среда се оказва достъпна.

Въпросните софтуерни продукти преобразуват всичко, което се показва на екрана в синтезирана реч. На 15 декември 2005 г. на доброволни начала група ентусиасти създават пощенски списък “безмишка”. До момента в него членуват около 90 потребители, по-голямата част от тях са без зрение. Както българи, така в списъка вземат участие и чужди граждани. Най-често биват обсъждани теми, свързани с поддръжка на компютри, обществено значими въпроси или развлекателни случки.

Дискусиите се водят под формата на писма, на страницата yahoo.com. Удобен начин за комуникация заради това, че съобщенията се изпращат в пощенските кутии на участващите.

От около година съществува и уеб сайт bezmishka.org, създаден отново на доброволни начала. Неговата главна цел е да предлага на потребителите си, които са около 200 на брой, кратки ръководства за работа с програми от значителна необходимост при работа с екранен четец. Малко известно е, че незрящите хора си служат само с клавишни комбинации, защото компютърната мишка няма как да бъде полезна, понеже релефните изображения не присъстват в нейната конструкция, заради това функциите се симулират от дадени клавиши.

Всяка година в различен град пощенският списък “Безмишка” организира срещи за участниците си и техните приятели. До сега има проведени две срещи – една в София и Пловдив. Мейлинк листата и уебстраницата за незрящи са уникални.

Bezmonitor.com е първият специализиран интернет сайт изцяло за незрящи, съдържа онлайн каталози, от тях могат да бъдат избирани заглавия с предпочитани сканирани книги, а те да бъдат изпращани по електронните пощи в подходящ формат, удобен за четене. Също така тази интернет страница съдържа дискусионен форум и новинарска рубрика и полезни програми, разработвани от слепи и за слепи, подходящи за двете операционни системи DOS и windows.