Най-малко 5 звезди в Млечния път вероятно са откраднати от друга галактика
Най-малко 5 звезди в Млечния път вероятно са откраднати от друга галактика / ThinkStock/Getty Images

Най-малко 5 от 11-те най-отдалечени звезди в Млечния път изглежда са "откраднати" от друга галактика, увериха астрономи от Харвардския университет, цитирани от ЮПИ.

Въпросните звезди се намират на разстояние 300 000 светлинни години, отвъд спиралния диск на нашата галактика. Учените са на мнение, че тези звезди са част от бавен, но постоянен поток от космически материал, изхвърлян от галактиката джудже Стрелец - една от многото мини галактики, които кръжат край Млечния път и с всяка своя орбита се доближават все повече до него.

Откриха "ембриони" на Млечния път

Учените създали модел, за да се възпроизведе пътечката, по която галактиката джудже Стрелец е минала през последните 8 милиарда години. За целта били използвани астрономически наблюдения, за да се симулират скоростта и доближаването й.

"Началната скорост и ъгълът на доближаване имат голям ефект върху орбитата така, както скоростта на ракета и ъгълът, под който тя е изстреляна, влияят върху траекторията й", заяви Ейви Лоб от университета.

Представиха триизмерен атлас с повече от 1 милиард звезди (ВИДЕО)

Компютърните симулации разкрили, че доближаващата се галактика трябва за 8 милиарда години да е загубила една трета от звездите си и 90 процента от тъмната си материя. Моделът показал, че три потока от звезди се насочват от галактиката джудже Стрелец към центъра на Млечния път, преодолявайки разстояние от над 1 милион светлинни години.

Откриха какво деформира диска на Млечния път

Данни, събрани от телескопа на фондацията "Слоун" в Ню Мексико, помогнали на учените да идентифицират 5-те звезди, за които се смята, че са малка част от "откраднатия" материал в Млечния път. Учените се надяват, че ще открият и по-големи структури, предсказани от моделите им.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Източник: БТА