Най-бързият транспорт в света - капсула без прозорци, пълна с хора
Най-бързият транспорт в света - капсула без прозорци, пълна с хора / Дарик архив

Невъобразимо бърз обществен транспорт, който заедно с това да е търговски печеливш.

По този начин беше представен проектът за транспортна система "Хиперлууп" (Hyperloop) на световноизвестния технологичен предприемач Елон Мъск в рамките на Webit.Festival 2016 в София. Презентацията осъществи изпълнителният директор на "Хиперлууп" Дирк Алборн.

"Дойдох тук с два самолета, което не е много забавно. Представете си капсула, пълна с хора, намираща се в тръба. В тази тръба създавате среда на ниско налягане, чрез вакуумни помпи, които изсмукват въздуха. Така капсулата, подобно на самолет на голяма височина, може да изминава големи разстояния със съвсем малко енергия", описа Алборн "Хиперлууп".

Идеята за свръхбърз пневматичен влак се ражда още в началото на 19-век, като някои работещи варианти функционират през същото столетие в Лондон и Ню Йорк.

Няколко неуспешни проекта, част от които държавни, се раждат и през 20-век, преди през 2012-та година собственикът на "Тесла" и „SpaceX" Елон Мъск да се захване с идеята.

В първоначалните представи на разработчиците, „Хиперлууп" тръбата може да позволи скорост на придвижване на капсулата в нея до 1200 км/ч. В момента през няколко компании, една от които е „Хиперлууп Траспортейшън Технолоджис" на Дирк Алборн, се разработват тестови трасета за тръбата.

Френският президент се возел в кола, правена от българи

"Живеем в страхотни времена, защото като предприемачи търсим проблемите, а едва ли има по-голям проблем от този тип транспорт. Не мисля, че някой се наслаждава на пътуването. Наслаждаваш се на дестинацията, но не и на придвижването. Нито една железница или метросистема в света не е удобна", описа идеята Алборн. Друг проблем е, че железниците и метросистемите, иначе най-екологичният начин за придвижване, винаги са губещи предприятия, на които са нужни субсидии от общини.

София - дигитална столица на новите пазари

„Цялата система се захранва с алтернативна енергия, което намалява разходите по функционирането. По този начин имате релсова транспортна система, която може да е печеливша. Така една 600 километрова система може стане печеливша само за 8 години", обясни Алборн, който разкри и други интересни начини, по които такъв проект може да се окаже печеливш.

Webit.Festival: Следващият Бил Гейтс може да се роди в България (СНИМКИ)

„В "Хиперлууп" няма прозорци. Работим върху проект, в който използваме сензори за проследяване на движението на главата и екрани. Така симулираме прозореца. Влизайки в "Хиперлууп", ти влизаш във виртуален свят. Представете си това като Джурасик свят или света на Терминатор. Това е приятно прекарване, добре е и за превозвача, който изкарва пари от реклама. Работим и върху други такива идеи", обясни още Алборн.

Източник: БГНЕС