/ screenshot/vbox7
Докато производители на коли в цял свят се състезават кой първи ще изкара на пазара летяща кола, чешкият пилот Павел Бжезина тръгва по друг път - вместо да проектира кола, която лети, той създава "Жиродрайв" (GyroDrive) - минихеликоптер, който се движи по шосето.
 

Инженерът и собственик на "Нирвана систъмс" - компания, произвеждаща двигатели за малки летателни апарати, твърди, че неговото возило е първото в света, получило разрешение за движение по пътища и във въздуха.
 


"Доколкото знам, това е първият летящ апарат със сертификат за движение по пътища", заяви 51-годишният Бжезина пред АФП в хангара на летището Пжеров-Бохорж в Източна Чехия. Според него всички се опитват да направят високоскоростна кола, която лети, но Бжезина, който има 30-годишен опит като пилот, избира друг подход.
 
Неговото возило "Жиродрайв" се базира на автожир - летателен апарат, който използва вертикален винт като хеликоптер, за да се движи нагоре-надолу, но и хоризонтален за придвижване напред, пише "Труд".
 


Компанията на Бжезина купува оборудване за автожир от германска фирма и след това го сглобява и дооборудва със система, който позволява на пилота шофьор да превключва между бензиновия двигател, задвижващ винтовете и електромотора, който задвижва колелата.

Двуместният "Жиродрайв" може да развие на пътя максимална скорост от 40 км/ч, като закара пътуващите с него до бензиностанцията или хотела. Той се нуждае от 100 м за излитане и може да достигне максимална скорост от 180 км/ч, като може да прелети 600 км.
 


След кацането пилотът трябва единствено да застопори основния винт в съосие с "Жиродрайв" и да изкара вградените табелки с регистрационни номера на кола, за да се превърне в автомобил за движение по пътищата.
 
Цените на возилото започват от 1,5 млн. чешки крони (57 000 евро), но може да се повишат до 152 000 евро в зависимост от оборудването.
 


Докато Бжезина планира да отиде до Лондон със съпругата си, която е също пилот, за да заведат там двете си деца с два апарата "Жиродрайв", изобретатели от цял свят усърдно работят върху прототипи на летящи коли.
 
Най-близкият конкурент е в съседната Словакия, където компанията "Аеромобил" вече е получила десетки поръчки за летящата си кола, която се очаква на пазара през 2020 г. Но сред многото други фирми по света, работещи в тази насока, е дори гигантът "Еърбъс".