Марсоходът Curiosity кацна на Червената планета
Марсоходът Curiosity кацна на Червената планета / Reuters

Марсоходът на НАСА Curiosity достигна успешно повърхността на Червената планета.

За пръв път човечеството изпраща толкова голямо и сложно устройство на чужда планета. Curiosity тежи 1 тон и е с размера на малък лек автомобил. За целта бе разработена специална сложна система за спускането в рядката марсианска атмосфера и достигането на предварително определеното място в кратера Гейл.

Стартиралият на 26 ноември 2011 г. от Кейп Канаверал Curiosity е подвижен апарат за проучване, който ще се движи с шест колела. Той е най-големият /900 кг/ и най-съвършеният от изпращаните на друга планета земни машини.

Апаратът ще има за задача в продължение на две земни години /една марсова/ да определи дали средата на Марс е благоприятствала развитието на живот в миналото. Захранваният от ядрен реактор робот ще се движи по повърхността на Марс и ще изпраща наученото към Земята, посочва БГНЕС.

Една от задачите на Curiosity ще бъде да изследва кратера Гейл, възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години. В центъра на кратера с радиус 155 км се издига чудновата планина с височина към 4800 метра, образувана вероятно от седименти и действието на ветрове.

Кратерът Гейл е едно от местата с по-ниска височина на Марс и учените смятат, че е пресечна точка на няколко реки, текли в миналото от околните планини. Първият земен апарат на Марс е изпратен от тогавашния СССР през 1971 г. Тогава сондата успя да работи 15 секунди на повърхността.

Президентът на Съединените щати Барак Обама похвали НАСА и приветства успешното приземяване на марсохода Curiosity, предаде Франс прес. "Успешното приземяване на Curiosity - най-сложният подвижен апарат в историята на човечеството, приземил се на друга планета, е безпрецедентен подвиг, който ще бъде повод за национална гордост в бъдеще", заяви той в комюнике.

Марсоходът Curiosity кацна на Червената планета
netinfo