Mars One отложи еднопосочните си мисии до Червената планета
Mars One отложи еднопосочните си мисии до Червената планета / ThinkStock/Getty Images

Холандско-британска компания Mars One (Марс уан), която предвижда еднопосочни полети до Марс, отложи във времето с няколко години своите мисии до Червената планета, съобщава Франс прес.

Mars One представи през ноември бъдещия марсиански скафандър (СНИМКА)

"При новата пътна карта на Mars One, първата непилотирана мисия до Марс е планирана за 2022 година, а не през 2018-а", се казва в съобщение за пресата на компанията. А първата пилотирана мисия ще се отправи към същата цел през 2031 година, а не през 2026-а, както беше запланувано досега.

Промяната се обуславяла от "новата финансова стратегия" на Mars One. Компанията обяви, че е приела офертата за покупка от швейцарската групировка "Инфин иноватив файненс".

Лейла и Соня са готови да отидат на Марс и никога да не се върнат (ВИДЕО)

Mars One възнамерява да изпрати за постоянно пребиваване на доброволци, които да заселят Червената планета. Проектът й често е критикуват от медиите, но това не попречи на 200 хиляди души от 140 страни да се запишат за първопроходци на Марс.

Мисията на първите 24 избраници, разпределени в 6 групи, трябва да бъде финансирана от телевизионно риалити. Без възможност за завръщане на Земята, те трябва да живеят в малки жилища, да си намерят вода, да произвеждат за нуждите си кислород и да отглеждат собствената си храна.

Източник: БТА