Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните
Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните / Thinkstock/Getty Images
Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните
78480
Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните
  • Компютърни вируси криптират информация с цел откуп на данните

Компютърните вируси стават все по-сложни и трудни за откриване. В същото време антивирусните програми в повечето случаи са крачка назад и не са достатъчно ефективни в защитата на устройствата от злонамерен софтуер. Все по-чести стават и атаките върху мобилни телефони и таблети, тъй като те имат сравнително слаба защита, а съдържат много данни за своите собственици.

Компютърните вируси са мутирали до степен, в която са много трудни за откриване от антивирусните програми, каза специалистът по киберсигурност Борис Гончаров.
„Винаги ситуацията е игра на котка и мишка по някакъв начин. Колкото по-сложни системи се опитва да изгради съответната компания, толкова по-сложни стават и атакуващите. Говорим за непрекъсната надпревара във въоръжаването, ако може така да се каже. За съжаление, доста често потребителите, които използват продуктите за защита, са крачка назад и то не поради липсата на сила от страна на тези доставчици, напротив, по-скоро техниките, които се използват, са по-сложни, еволюират и по-трудно се противодейства с подобен тип софтуер на подобни атаки", обясни експертът.

Променя се и начинът, по който вирусите се разпространяват, като това се случва масово чрез социалните мрежи. Днес основната задача на вирусите е да спечелят пари от заразените компютри и това е голямата разлика преди и сега, коментира преподавателят по мрежова сигурност в Софийския университет Мариан Маринов.

„Докато в началото един вирус беше само софтуер, който в общи линии чупеше нещо по компютъра ви, в момента вирусите имат възможност да използват вашите ресурси, да ви подслушват, да събират информация за вас, а понякога най-неприятното, което в момента се случва, е вируси с цел криптиране на информацията и след това да искат откуп за вашите данни", каза той.

Експертите са категорични, че защитата от злонамерен софтуер е изключително трудна в днешно време, а едно от основните правила е вниманието на самия потребител, който трябва да има предвид какви са сайтове, които посещава и доколко може да им има доверие.