Китай изстреля втората си космическа лаборатория
Китай изстреля втората си космическа лаборатория / БГНЕС

Китайската космическа лаборатория "Тянгун-2" бе успешно изведена на разчетната орбита след 585 секунди полет, съобщиха световните агенции. Прякото излъчване на старта беше осъществено от няколко държавни телевизионни канапа.

Изстрелването на модула "Тянгун-2" беше осъществено от космодрума Цзюцюан от северозападната провинция Гансу в 22.04 часа местно време /17:04 ч. българско време/ с помощта на ракетата-носител "Чанчжен-23 Еф".

Китай показа марсианския си роувър (СНИМКИ)

Космическият модул беше доставен в орбита на 380 километра от Земята, където се планира провеждането на редица експерименти. На борда на лабораторията е монтиран най-големият в света високочувствителен детектор на гама-излъчвания, разработен съвместно от китайски инженери и специалисти от Европейската космическа агенция. Заедно с френски експерти ще бъде проведено проучване на влиянието на безтегловността върху сърдечносъдовата система. Космическият апарат е оборудван с 14 научни уреда.

След провеждането на експериментите "Тянгун-2" ще бъде повдигнат с още 13 км, където ще се скачи с кораба "Шънчжоу 11" с двама астронавти на борда, които ще работят там един месец.

Китай строи мощен телескоп да изследва Космоса

Първата китайска космическа лаборатория "Тянгун-1" или "Небесен дворец" бе изстреляна през 2011 г. С нея се скачваха китайски космически кораби. След като бе на орбита 4 години и половина, тази космическа лаборатория прекрати дейността си.

Следващата пилотирана мисия на Китай е планирана за октомври тази година. Тогава космическият кораб "Шънчжоу 11", който ще бъде пилотиран от двама астронавти, трябва да се скачи с "Тянгун-2".

Източник: БТА