Китай показа марсианския си роувър (СНИМКИ)
Китай показа марсианския си роувър (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Китай показа първите снимки на марсохода, който планира да изпрати на Червената планета в средата на 2020 г., предадоха Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на държавни медии.

Китайският марсоход е проектиран да изследва повърхността на планетата в продължение на три месеца. Очаква се да бъде изстрелян през юли или август 2020 г. Роувърът ще бъде шестколесен и ще се захранва от четири слънчеви батерии - с две повече от лунохода "Юйту".

Марсоходът ще бъде и с 60 килограма по-тежък от "лунния си събрат". Апаратът ще носи 13 полезни товара, сред които камера за дистанционно изследване и георадар. След около 7-месечно пътешествие марсоходът ще се отдели от превозващия го орбитиращ апарат и ще се спусне в зона в северното полукълбо на Червената планета.

Нефритеният заек окончателно преустанови работата си

Мисията е най-новата цел в амбициозната космическа програма на Китай. През 2003 г. страната стана едва третата след бившия Съветски съюз и САЩ, извела свой представител в космоса със собствена ракета.

Малък метеорит възобнови дебатите за форми на живот на Марс

През 2013 г. Китай осъществи първото "меко кацане" на Луната след 1976 г., когато достави на естествения спътник на Земята лунохода "Юйту", наричан още Нефритен заек.

Следващата пилотирана мисия на страната е планирана за октомври тази година. Китай има амбицията до 2036 г. да изпрати хора на Луната.

Източник: БТА