Изкуствената светлина ни разболява
Изкуствената светлина ни разболява / ThinkStock/Getty Images

Липсата на достатъчно тъмни часове през нощта и натрапчивото присъствие на изкуственото осветление се отразяват зле на нашето здраве, пише в. "Дейли мейл".

Изданието цитира резултатите от холандско проучване, според което тези фактори могат да доведат до заболявания като остеопороза и загуба на мускулна маса.

Тайнствена "синя светлина" регулира биологичния ни часовник

Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден провел експерименти с мишки, подложени на непрекъснато изкуствено осветление в продължение на месеци. Здравето на опитните животни се влошило и те изпитали проблеми с плътността на костите и мускулите.

Когато мишките били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието, те отново възстановили здравето си.

Светлината от зареждането на смартфоните в близост до леглото води до смущения в хормоналните функции

Излагането на изкуствена светлина за продължителни период променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70 процента. Успоредно с това драстично спаднала мускулната сила на мишките, започнали възпалителни процеси в костната им система.

При връщането на опитните животни към нормалните циркадни ритми за две седмици, мозъчните им клетки се възстановили, спрели и опасните мускулно-костни промени.

"Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми, предупреждава Йохана Мейер. Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми!"

Източник: БТА