Изкуствен интелект написа абсурдно продължение на Хари Потър
Изкуствен интелект написа абсурдно продължение на Хари Потър / Guliver/Getty Images

Изкуствен интелект написа продължение на "Хари Потър", но за щастие на писателката Дж. К. Роулинг, експериментът никак не е успешен, съобщи в. "Дейли мейл".

Когато излязла последната книга от поредицата през 2007 г., нейният фен Макс Дойч от Сан Франциско "обучил" компютър с изкуствен интелект да напише нови приключения на момчето-магьосник, като го тренирал с първите четири тома.

Стивън Хокинг: Изкуственият интелект да се създава с нормите на морала

"Творбата" на компютъра обаче се оказала съвсем безсмислена. Тя нямала не само сносен сюжет и структура, но и звучала повече като безсмислици, казани от пияница, отколкото като свързан разказ. Граматиката на компютъра обаче е съвсем приемлива. Това все пак е стъпка напред в тези програми.

Пред опитите компютрите да бъдат научени да пишат и да общуват като хора, все още има много предизвикателства. Структурата на човешкия език често е с нюанси, които рязко могат да сменят смисъла на изречение.

Настъпи ерата на изкуствения интелект

По подобни програми работят много екипи. Google разработва софтуер, който анализира лингвистичната структура на езика с надеждата компютрите да се научат да се справят с двусмислието.

Изкуствен интелект вече е писал поеми, и дори сценария за късометражния научно-фантастичен филм Sunspring, който успява да прикове вниманието с изречения като "Той стои сред звездите и седи на пода", но диалогът му е на границата между любопитното и безсмислицата.

Изкуственият разум може да убие човечеството

Асошиейтед прес обяви, че ще използва автоматизиран софтуер, за да отразява второстепенни бейзболни мачове, като използваната програма може да анализира данни от игрите, да извлича най-важното и да формулира добре построени дописки.

Компютри се използват и за финансови новини.

Източник: БТА