Италианско откритие премахва вредните емисии при горене на метана
Италианско откритие премахва вредните емисии при горене на метана / снимка: sxc.hu

Италианско откритие ще превърне метана в енергиен източник с почти нулеви вредни емисии, съобщиха специализирани издания, цитирани от БТА.

Благодарение на катализатор, разработен в университета в Триест в сътрудничество с този в американския щат Пенсилвания, газът гори много по-пълноценно и не произвежда замърсители.

"Метанът е значително по-чист от други енергийни източници, но въпреки всичко излъчва замърсители от рода на азотните окиси. Освен това никога не изгаря изцяло и малък процент остава в атмосферата. Трябва също да се има предвид, че метанът предизвиква парников ефект, който е 20 пъти по-голям от този на въглеродния двуокис," пояснява Паоло Форназиеро, който е преподавател в университета в Триест и изследовател във филиала на Националния съвет за научни изследвания във Флоренция.

Катализаторът е получен посредством конструиране на метално ядро от паладий със защитна пореста обвивка от цериев окис (церий - химичен елемент със символ "Ce" и атомен номер 58) . Изпитанията са показали, че той е 30 пъти по-ефикасен от класическите катализатори и с него метанът изгаря напълно без остатъчни азотни окиси, се изтъква в информациите.

Според специалистите катализатори, основани на този принцип, ще могат в бъдеще да се монтират в автомобилни двигатели, бойлери, електроцентрали и всякакви уреди, които използват метан за гориво. Вече е налице индустриален интерес към откритието, тъй като предварителните изчисления сочат, че разходите ще бъдат от порядъка на тези за сегашните автомобилни катализатори, които използват по-големи количества ценни метали.