Хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" се готви за четвъртия си полет на Марс за последните две седмици, съобщи пресслужбата на НАСА.

Хеликоптерът ще полети от полето Братя Райт на повърхността на Марс, където се намира в момента. Очаква се той да се издигне на височина около пет метра и да се придвижи на разстояние от 133 метра.


"Инджинюъти" покри всички технически изисквания и задачи, които НАСА си бе поставила за възможностите за контролиран полет на Червената планета, заяви Лори Глейз, директор на програмата за планетарни науки в НАСА.

Хеликоптерът на НАСА полетя на Марс (СНИМКИ/ВИДЕО)

"С преодоляване на разстоянието на четвъртия полет, смятаме да подобрим марсианския си рекорд, поставен с третия полет на 25 април. Хеликоптерът ще е във въздуха не 80 секунди, а цели 117 секунди. Ще бъде увеличена и скоростта - с два метра в секунда до три и половина метра в секунда и така хеликоптерът ще може да прелети два пъти по-голямо разстояние", каза Джей Боб Баларам, главен инженер на "Инджинюъти". 

Третият полет на „Инджинюъти“ на Марс: Хеликоптерът стигна по-далече и разви по-голяма скорост

Хеликоптерът на стойност 80 милиона долара пристигна на Марс с марсохода "Пърсивиърънс" на 18 февруари. Първият му самостоятелен полет на Червената планета беше на 19 април.
БТА