/ Thinkstock/Getty Images
Само 6 лева ще изхарчим да отидем до морето, ако караме електромобил, каза  Иван Левков от индустриален клъстер „Електромобили”. Според него разходът за ток на всеки собственик на електрическо возило на месец е около 10 лева.  Какво ще спестим, ако направим подобна покупка?

До 2-3 години очакваме първия български електромобил

Шест лева разход на автомобила до морето звучи атрактивно на фона на 50 лева за бензин и то ако колата ви е икономична. Но Иван Левков изтъква и други предимства: "Като започнем през икономичността и липсата на текущи ремонти и прегледи, при които трябва да следите масла, филтри, течности, включително и накладките, които при електромобилите се сменят на 200 000 км".

Разбира се първоначалната инвестиция не е малка. Най-евтиният електромобил струва около 25 хиляди лева, но можете да го наемете срещу 500 лева на месец. Проблемът е със станциите за зареждане, които са недостатъчни в провинцията, въпреки че батериите на най-новите модели електрически возила  могат да издържат до 400 километра. Има различни възможности за зареждане, обяснява Иван Левков.
"Най-евтиният е когато се зареждате вкъщи през нощта. След това на станции, където зареждането става до 3 часа", посочи той.

Предложение: От 2030 г. без коли на бензин и дизел в ЕС

Около 2000 души у нас притежават електромобили. Ако живеят в София, могат да се възползват от безплатно паркиране и липса на общински данък.  От индустриален клъстер „Електромобили”  настояват  и за безплатни винетки, но  по този въпрос няма консенсус с правителството. Безспорно електрическите возила все повече ще навлизат в нашето ежедневие, но засега те остават по-скоро лукс за повечето българи.