Google предприема мерки срещу интернет пиратството
Google предприема мерки срещу интернет пиратството / снимка: БГНЕС, архив

Технологичният гигант Google предприема серия от действия, за да ограничи нарушаването на авторските права онлайн и да предложи на потребителите по-лесен и бърз достъп до легалните услуги, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Четири са първите стъпки, които интернет компанията предприема. Първо ще се реагира до 24 часа при постъпили сигнали от правоносители за сваляне на съдържание, което нарушава правата им. Като втора стъпка, Google ще предотврати появяването на думи в autocomplete на търсачката си, които са свързани с пиратството (като torrent, p2p и др.). Компанията ще въведе и по-стриктни правила за използването на своята AdSense рекламна програма, така че сайтове, нарушаващи правата на творците, да не могат да се финансират чрез нея. Като последна стъпка, Google ще даде предимство в търсачката си на легалните услуги, които предоставят достъп до творческо съдържание.

"В мрежата има страхотни сайтове, които ни карат да мислим, да се смеем и да учим нови неща - услуги, които преди десет години не можехме дори да си представим - iTunes, Netflix, Youtube и много други. Те помагат на творците да печелят и да споделят произведенията си със света", започва изявлението на Google. "Заедно с тази нова вълна обаче се появиха и някои, които използват интернет, за да нарушават авторското право. Докато мрежата расте, наблюдаваме и увеличаване на проблемите, свързани със съдържание, което нарушава нечии права", се казва още в съобщението на Google.