Ердоган: Facebook и YouTube да спазват турските закони
Ердоган: Facebook и YouTube да спазват турските закони / снимки: БГНЕС

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган затвърди "двойните стандарти" за Twitter и предупреди Facebook и YouTube "да се подчиняват на турските закони", съобщава вестник "Хюриет".

"Twitter се подчинява на американската Конституция, на британските, германските, китайските и руските закони. Но когато стане дума за Украйна, когато стане дума за Египет, за Турция, говори за свобода. Ние не сме страна от третия свят. Twitter, Facebook и YouTube трябва да уважават турската Конституция и да спазват турските закони", каза той на предизборен митинг в Истанбул.

"Могат ли тези сайтове да кажат "свобода", ако публикуват конфиденциални разговори на американския президент? Не могат. Спомнят ли си за свободата, когато стане дума за Турция", добави той.

Ердоган Facebook и YouTube да спазват турските закони
netinfo

Ердоган заяви, че блокирането на Twitter е извършено съгласно съдебно решение за забраната на достъпа до профилите, което нарушава правата за поверителност.

"Ако те не се подчиняват на нашите закони, ще направим каквото е необходимо. Това не е бананова република. Никой не може да нарушава нашата неприкосновеност в името на свободата", каза министър-председателят. Той отправи критики срещу медиите, които според него, "създават съюз" с ислямския духовник Фетила Гюлен.

Ердоган Facebook и YouTube да спазват турските закони
netinfo

Правителството блокира достъпа до сайта за микроблогове Twitter в продължение на 10 дни в навечерието на местните избори.