Една четвърт от декодерите за бедните са стигнали до дома им
Една четвърт от декодерите за бедните са стигнали до дома им / снимка: MorgueFile.com
Една четвърт от декодерите за бедните са стигнали до дома им
66590
Една четвърт от декодерите за бедните са стигнали до дома им
  • Една четвърт от декодерите за бедните са стигнали до дома им

Две седмици преди изключването на аналоговия телевизионен сигнал само една четвърт от декодерите, осигурени от държавата, са стигнали до домовете на социално слабите българи.

Над 80 хил. българи са взели до момента ваучерите си за декодиращи устройства, с които по-старите телевизори ще могат да приемат цифрова телевизия. Това съобщи в ефира на Дарик зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Около 210 хиляди българи, които миналата зима са получавали енергийни помощи, имат право на ваучер за декодер. Вчера Органът по цифрова телевизия реши, че аналоговият телевизионен сигнал в България ще бъде спрян в 0.00 часа на 30 септември. ЙЙ допълва информацията.

Зам.-министър Георги Тодоров уточни, че от първия етап на раздаването на ваучери за декодиращи устройства до момента са се възползвали малко над 80 000 българи. Това е малко над една трета от всички 210 000 българи, които имат право на осигурените от държавата устройства. Първият етап на раздаване започна на 1 август в 14 области на страната. В тези области ваучери са предвидени за около 120 000 души, като за тях срокът изтича в края на септември. По отношение на първата фаза на обществената поръчка повече от 80 000 ваучера вече са раздадени, а повече от 55 000 декодери вече са в домовете на правоимащите лица, но това е един динамичен процес, в който всеки ден цифрите се променят, каза Тодоров.

Днес започва раздаването на ваучери за социално слаби граждани в районите Северен централен /областите Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра/, Югозападен район, който обхваща Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област, общините на територията на София град без „Оборище", както и Югоизточен район /Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол/. Зам.-министър Тодоров не се ангажира с прогноза дали оставащите две седмици до изключването на аналоговия телевизионен сигнал ще бъдат достатъчни за близо 90 хиляди българи в тези три района, за да се снабдят с ваучер, а след това и с декодер. „В крайна сметка задължението на държавата е да осигури тази възможност. Доколко всеки един правоимащ ще се възползва от реализирането на това свое право е негова преценка. От друга страна дори да има закъснели, ваучери ще се разпространяват до края на октомври. Те могат да бъдат реализирани до края на ноември в търговските мрежи на изпълнителя за съответния район", каза Тодоров.

Ваучерите се раздават от социалните работници в определени помещения в пощенските станции по утвърдени графици от директора на съответната дирекция "Социално подпомагане" и началника на пощенската станция.

Технически изключването на сигнала в 0.00 ч. на 30 септември е подготвено. Предварително обявената дата 1 септември за преустановяване на сигнала беше отложена, тъкмо заради раздаването на безплатните декодери.

На въпрос зам.-министър Георги Тодоров обясни, че в момента тече началният етап на съдебната фаза на делото, което Европейската комисия заведе срещу България за мултиплексите. На този етап той обаче не се ангажира с отговор дали евентуална осъдителна присъда от страна на Съдът на ЕС ще повлияе на процеса на цифровизация в страната и ще наложи промени със задна дата.