Антарктида се загрявала много бързо
Антарктида се загрявала много бързо / снимка: sxc.hu

Ледената покривка в западните райони на Антарктида се загрява много повече от останалата част от земята, отколкото учените смятаха преди, сочи проучване на центъра за полярни изследвания "Бърд", базиран в Охайо, предава АФП.

Топенето именно на тази ледена покривка е причина за 10 на сто от повишаването нивото на световния океан поради глобалното затопляне.

При нови анализи на температурните пикове от 1958 до 2010 г. е установено повишаване на температурата с 2,4 градуса по Целзий, което е три пъти повече от увеличаването на температурата по цялата земя, сочи проучването на учени от "Бърд", сред които и Дейвид Бромуич, предава БГНЕС.

Топенето на западната ледена плоча на Антарктида (масивът е с дебелина 4 км, покрива повърхността на континента, но се разпростира и в океана - бел. ред.) може да заплаши с наводнения множество крайбрежни населени места след няколко поколения, допускат учените.

Междуправителствената комисия на ООН по климатичните промени установи през 2007 г., че през 2100 г. нивото на световния океан ще се е повишило между 18 и 59 сантиметра.