Зоран Заев
Зоран Заев / БГНЕС
Македонският премиер Зоран Заев бе сред първите тази сутрин, който гласува в родния си град Струмица, на референдума, който трябва да открие пътя за евроатлантическата интеграция на страната, предаде БГНЕС.
 
В Република Македония днес се провежда референдум, на който гражданите трябва да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на референдум.
 
След като пусна бюлетината Заев отново изрази оптимизъм. Той ръководеше кампанията за европейска Македония и за започването на преговори за членство в ЕС и НАТО.

Македония гласува на референдум

Зоран Заев референдум
БГНЕС

Имащите право на глас са 1 806 336 души. 1 725 913 от тях живеят в страната, а 76 060 в чужбина. Те ще пускат бюлетините си в 3 478 избирателни секции в 80 общини. Държавната избирателна комисия е длъжна 24 часа след официалното приключване на вота да обяви официалните резултати. Те трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник най-късно 15 дни от деня на вота.
 
Рекорден брой местни и чуждестранни наблюдател присъстват в избирателните секции днес. Официалната цифра на акредитираните местни наблюдатели е 11 907, на чуждестранните наблюдатели е 493, а международните организации изпращат 194 преводачи. Най-много наблюдатели е акредитирало Сдружението за граждански политики и инициативи – 5 574.
 
Освен от вътрешни, референдумът ще бъде следен и от чуждестранни журналисти. Референдумът наблюдават 197 членове на мисията на ОССЕ/СДИЧП, а с тях ще присъстват и 129 преводачи. Официално акредитираните чуждестранни журналисти са около 200.
БГНЕС